Beenbescherming

In dit onderwerp gaan we kijken naar verschillende soorten beenbescherming. Zo wordt uitgelegd welke soorten beenbescherming er zijn, wat hun functie/ werking is en wat hun eventuele voor- en nadelen zijn.

Veel paarden worden gereden met beenbescherming. Er zijn enorm veel soorten beenbescherming, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk doel, namelijk het beschermen van de benen van het paard. Dit kan bescherming zijn tegen takken in het bos, hindernissen, het aantikken van zichzelf et cetera. Hieronder worden verschillende soorten beenbescherming beschreven.

Bandages

Bandages hebben veel verschillende functies, zo bieden zij bescherming, stevigheid, warmte, dienen ze als verband of als showelement. Bandages zijn er in verschillende soorten en van verschillende materialen. Ook wordt vaak een onderlap gebruikt. De onderlap verdeelt de druk van de bandage over het been van het paard.

Werkbandage

Een bandage die je veel ziet is de werkbandage. De werkbandage gebruik je tijdens het werk (rijden). Hij biedt voornamelijk stevigheid en bescherming aan het been en dient ook als showelement. De werkbandage is verkrijgbaar in zowel een elastieke uitvoering als een fleece uitvoering. De fleece uitvoering kun je zonder onderlap gebruiken al is het aan te raden deze altijd te gebruiken. Een elastieke bandage kun je nooit zonder onderlap gebruiken omdat het elastiek terugveert en de bandage daardoor te strak kan aantrekken.

Stalbandage

Bij een stalbandage gebruik je een langere onderlap dan bij een werkbandage. Bij een stalbandage wil je namelijk niet alleen het pijpbeen beschermen maar ook de kroonrand en de koot. Het doel van een stalbandage is voornamelijk het warm houden van het been om vocht af te drijven, en bescherming op stal.

Transportbandage

Een transportbandage gebruik je om de benen van je paard te beschermen tijdens transport. Voor een transportbandage maak je gebruik van dezelfde onderlap als bij de stalbandage. Dit omdat je ook tijdens transport de kroonrand en de koot wilt beschermen en niet alleen het pijpbeen zoals bij een werkbandage.

Peesbeschermers

Peesbeschermers beschermen net als een werkbandage het pijpbeen en de kogel. Een groot verschil tussen een bandage en een peesbeschermer is dat deze van hard materiaal is gemaakt. Doordat de peesbeschermer van kunststof of leer wordt gemaakt, biedt deze meer bescherming wanneer het paard zichzelf stoot of wanneer hij tegen een hindernis stoot. Peesbeschermers kunnen bevestigd worden door middel van een sluiting van klittenband of riempjes. De binnenkant is voorzien van neopreen of bont zodat deze wel zacht is aan het been.

Crossbeschermers

Crossbeschermers beschermen het been van het paard rondom. Dat wil zeggen dat ook aan de voorkant van het been bescherming zit. Hier is voor gekozen omdat met name in de cross een paard zichzelf kan bezeren aan de harde hindernissen. Daarnaast worden crossbeschermers gemaakt van materiaal dat zich niet volzuigt met water, omdat bij een cross de paarden ook door een waterbak gaan.

Springschoenen

Springschoenen vallen over de hoef van het paard. Zij beschermen de kroonrand en de hoefballen van het paard, en ze zorgen ervoor dat het paard zijn ijzers niet af kan slaan. Springschoenen zijn te verkrijgen in verschillende materialen, bijvoorbeeld leer of rubber.



Naar boven
/var/www/bib-paardensport-en-houderij-aeresmbo.learningmatters.nl