Dekens
Dekens heb je in alle soorten en maten. Er zijn veel verschillende materialen die elk andere voor- en nadelen hebben. Om er voor te zorgen dat jouw paard het niet te koud heeft, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het type deken, maar moet je ook kijken naar de huisvesting van je paard en wat voor dekens hier het beste bij passen. Hieronder staan de meest voorkomende dekens beschreven:
Wollen deken
Wollen dekens worden vaak gebruikt als zweetdeken na het werk. Wol neemt het vocht namelijk op waardoor je paard sneller droogt. Het vocht dat de deken opneemt, komt op de deken te liggen, let er daarom op dat je deze altijd goed laat drogen voor het volgende gebruik.
Fleecedeken
Een fleece deken is gemaakt van synthetisch materiaal en is net zoals de wollen deken geschikt als zweetdeken. Hij kan ook gebruikt worden als (tijdelijke) onderdeken.
Katoenen deken
Katoenen dekens geven weinig warmte af. Ze worden daardoor veel gebruikt in de zomer als het in de nacht wat afkoelt, dit soort dekens worden dan ook wel zomerdekens genoemd. Ze worden ook veel gebruikt op wedstrijden en keuringen, wanneer het paard al gewassen is en schoon moet blijven. Een katoenen deken is niet waterdicht.
Staldeken
Een staldeken is behoorlijk sterk, en afhankelijk van de vulling ook warm. Een nadeel van de nylonstof is dat het niet waterdicht is. Het wordt daarom alleen gebruikt als onderdeken of als staldeken. Een staldeken is vaak ook herkenbaar aan de zichtbare naden die over de deken lopen.
Outdoordeken
Een outdoordeken oftewel winterdeken is erg sterk en waterdicht. De warmte die de deken geeft is afhankelijk van de hoeveelheid vulling. Outdoordekens zijn gemaakt van teflon. Wanneer je een winterdeken koopt, staat er vaak een aantal denier aangegeven. Het aantal deniers geeft de sterkte van de deken aan. Dekens van 1200 kunnen een behoorlijke stootje hebben en worden niet snel kapot gemaakt, dekens van 600 denier zijn minder sterk en niet geschikt voor paarden die bijvoorbeeld graag aan dekens trekken.
Regendeken
Regendekens zijn eveneens van teflon: sterk en waterdicht. De sterkte van een regendeken hangt eveneens af van het aantal denier van de deken. Regendekens zijn ongevoerd en bieden geen warmte maar enkel een bescherming tegen de regen. Er bestaan wel regendekens die ongevoerd zijn maar wel een fleecevoering hebben.
Huisvesting
Zoals gezegd is huisvesting belangrijk om mee te nemen in je beslissing over welke deken je gebruikt. Staat je paard de hele dag buiten met alleen een schuilstal, dan zal hij een waterdichte deken nodig hebben. Een geschoren paard dat op de wei staat heeft ook meer dekens nodig dan een geschoren paard dat de hele dag binnen blijft. Kijk dus bij je keuze ook naar de invloed van regen en wind, schuilmogelijkheden en temperatuur op stal.
Dekenmaten
Om de exacte dekenmaat te bepalen meet je het paard vanaf zijn borst tot zijn zitbeen. Het aantal centimeters komt vaak overeen met een bepaalde dekenmaat. Een andere methode is het meten van de stokmaat en hier 30 cm bij op tellen. Hierbij klopt de lengte van de deken waarschijnlijk wel, maar meet je alleen de hoogte en niet de breedte van het paard waardoor de deken alsnog te klein kan zijn.
In het onderstaande schema staat een globaal schema voor de juiste dekenmaat van een paard. De schofthoogte en bijbehorende lengte van borst tot zitbeenknobbel komen overeen met een bepaalde onderlengte (van A tot B) en een bijbehorende bovenlengte (van C tot D). Let daarom altijd goed op als je een deken koopt of de onderlengte of de bovenlengte staat vermeldt. Verder zijn in deze tabel ook de Engelse maten van dekens opgenomen. Steeds meer dekenfabrikanten werken met deze Engelse maten, ofwel inches, om de maat van een deken aan te geven.