Scheren

Het volgende onderwerp is scheren. Je leert wat hier allemaal bij komt kijken, waar je rekening mee moet houden en hoe je te werk gaat. Daarnaast bespreken we verschillende patronen zodat het duidelijk wordt wanneer je voor welk patroon kiest.

Waarom scheren?

In de winter zie je soms dat paarden geschoren zijn. Om te bepalen of het voor jou van belang is om je paard te scheren, moet je eerst weten waarom paarden geschoren worden.

In de winter groeit de wintervacht van het paard, deze maakt hij zelf aan zodat hij goed warm blijft in de winter. Bij het rijden is een dikke vacht soms lastig. Wanneer je een paard zwaar traint en hij gaat veel zweten, dan kan het heel lang duren voordat het paard weer drooggestapt is en terug op stal kan. Dit is een van de belangrijkste redenen voor ruiters om hun paarden te scheren. Wanneer je je paard scheert, moet je er wel rekening mee houden dat je het paard warm houdt door middel van dekens. Een andere reden om een paard te scheren is wanneer oudere paarden moeite hebben met de overgang van winter- naar zomervacht. Wanneer het weer warmer wordt en het paard moeite heeft om zijn warmte kwijt te raken, is scheren een goede oplossing.


Scheerpatronen

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten scheerpatronen. Voordat je kunt beginnen met scheren moet je eerst bepalen welk patroon bij jouw paard en de situatie past. De verschillende patronen staan hieronder uitgelegd. 

Volledig geschoren

Wanneer je het paard helemaal scheert zegt de naam het eigenlijk al. Vaak laten mensen wel een ovaaltje of zadelvorm op de rug staan voor schokdemping van het zadel. Vaak worden paarden helemaal geschoren omdat ze tijdens het werk last hebben van het dikke pak haar. Het paard gaat dan teveel zweten en het kan lang duren voor deze weer opgedroogd is. Een andere reden om je paard helemaal te scheren is de hygiëne. Een geschoren paard kun je makkelijker schoon houden, waardoor huidziekten minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Streepmodel

Het streepmodel word in de volksmond ook wel ‘half scheren’ genoemd. De onderhals, buik en flanken worden geschoren en de rest van de haren blijft staan. Het voordeel van het streepmodel is dat een paard zijn warmte/zweet kwijt kan op de plekken waar hij het meeste zweet, maar nog wel de warmte van zijn vacht behoudt. Zonder wintervacht zouden ze te snel afkoelen en kou vatten. Ook paarden die veel voor de koets lopen worden vaak in een streepmodel geschoren omdat zij zoals gezegd wel hun warmte kwijt kunnen, maar geen kou vatten. Op het plaatje hieronder zie je een streepmodel.

Dekenmodel

Het hoofd, de hals, de buik en de flanken worden geschoren en de rest van de haren blijft staan, in de vorm van een uitrijdeken/nierdeken. Het voordeel van het dekenmodel is dat een paard zijn warmte/zweet kwijt kan op de plekken waar hij het meeste zweet, maar nog wel de warmte van zijn vacht behoudt. Op het plaatje hieronder is een dekenmodel te zien.

Jachtpatroon

Bij het jachtpatroon wordt het gehele paard geschoren, behalve de zadelplek en de benen. Van oorsprong komt dit model uit de jachtsport waarbij de paarden lange stukken aan 1 stuk moeten galopperen door weilanden en bosland. Door de benen niet te scheren, worden deze beschermt tegen scherpe takken en doorns tijdens de jacht.

Niet scheren

Paarden die alleen recreatief gereden worden en paarden die veel buiten staan, worden vaak niet geschoren. Bij deze paarden is scheren geen optie omdat de wintervacht hen niet in de weg zit, ze hebben hem juist nodig.


Hoe ga je te werk?

Wanneer je ervoor kiest je paard te scheren zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet er een veilige omgeving zijn om te scheren, moeten alle materialen aanwezig zijn en moet je zelf op de hoogte zijn van de veiligheidsaspecten.

Zodra je begint met het scheren van je paard heb je verschillende materialen nodig:

  • scheermachine

  • (eventueel) tondeuse voor bijvoorbeeld hoofd en benen

  • scheermachine olie

  • een borstel

  • verlengsnoer

  • (eventueel) krukje

  • (eventueel) praam

  • wollen deken

Wanneer je al deze materialen klaar hebt liggen en je een veilige omgeving hebt uitgekozen, kun je beginnen. Begin altijd met het poetsen van je paard. Wanneer het paard vies is slijten de messen van je machine snel en worden deze bot. Een schoon paard is dus heel belangrijk.

In verband met veiligheid is het aan te raden altijd met de zijkant/buik van het paard te beginnen. Je weet nog niet hoe het paard gaat reageren en vanuit deze positie sta je niet te dicht bij zijn hoofd/voorbenen en achterbenen. Wanneer het paard rustig blijft, kun je vanuit hier verder werken. Tijdens het scheren, scheer je altijd tegen de haarrichting in. Daarbij let je erop dat er geen huidplooien ontstaan. Wanneer je deze niet strak trekt, kun je het paard snijden waardoor je hem pijn doet en hij bang zal worden. Het is handig om iemand te hebben die je helpt bij het strekken van de huid. Die persoon kan het paard ook kalmeren en belonen. Je kunt het gehele paard scheren met een scheermachine, alleen is het scheren van het hoofd en de benen makkelijker met een tondeuse.


Naar boven
/var/www/bib-paardensport-en-houderij-aeresmbo.learningmatters.nl