Gehoor
We kennen allemaal wel die paarden in uit het niets lijken te schrikken of die rustig tijdens een buitenrit in de ankers gaan om vervolgens tien minuten naar een struikgewas te gaan staan kijken. Soms vraag je je echt af waar hij nu weer last van heeft en soms komt er na die tien minuten ineens een merel onder het struikgewas vandaan gehupt. Feit is dat jouw paard veel sneller signalen uit de omgeving oppikt dan wij dat kunnen.
Als vluchtdier wil je altijd op de hoogte zijn van de omgeving. Dit doet het paard voor een gedeelte met zijn zicht, maar ook voor een heel groot gedeelte met zijn gehoor. Het gehoor van een vluchtdier is dan ook vele malen beter ontwikkeld dan het gehoor van een roofdier. Elk ritselend blaadje of brekende tak kan namelijk zomaar een roofdier zijn!
Flexibele oren
De oren van het paard zijn flexibel en los van elkaar te bewegen. Elk oor kan 180 graden draaien. Dit zorgt ervoor dat een paard elk geluidje op kan vangen en heel snel de bron van het geluid kan lokaliseren. Voor ons een heel handig signaaltje, omdat je op die manier kunt zien waar de focus van jouw paard naar toe gaat. Als je hier goed op let, kun je een eventuele schrikreactie vaak al voor zijn.
Hoge vs. lage tonen
Paarden horen hoge tonen beter dan lage tonen. Hierdoor reageren ze heftiger op hoge tonen dan op lagere tonen. Iets waar wij in onze omgang dus rekening mee moeten houden. Hoge tonen, denk bijvoorbeeld aan het klikken dat wij doen, zorgen voor een snelle, heftige, vaak voorwaartse reactie. Lage tonen zorgen voor een rustige reactie en hebben vaak een kalmerend effect wanneer een paard gespannen is.
Zacht vs. hard geluid
Paarden horen ongeveer 20 keer beter dan een mens. Op een open vlakte kunnen ze zelfs tot op vijf km afstand geluiden opvangen en lokaliseren. Om dit te kunnen kan een paard veel kleinere signalen horen dan dat wij kunnen. Het kan dus heel goed zijn dat jouw paard schrikt van iets wat hij hoort, maar jij niet.
Door het goede gehoor zijn harde geluiden die continu aanhouden heel storend voor een paard. Denk bijvoorbeeld aan een radio die op stal altijd en luid aanstaat. Of een manege waar de hele dag kinderen heel en weer rennen en schreeuwen. Dit kan voor chronische stress zorgen bij een paard dat hier gevoelig voor is. Dit kan zich zelfs uiten in stalondeugden, chagrijnige paarden, afvallen, etc.
Naar boven