Beenbescherming

Beenbescherming gebruiken wij om de benen van het paard te beschermen in de wei, tijdens transport en tijdens het rijden. Het beschermt de benen tegen verwondingen. Wanneer het paard bijvoorbeeld een afwijkende beenstand heeft bestaat de kans dat hij zichzelf aantikt of dat de kogels tegen elkaar aan strijken. Ook wanneer het paard onvoorziene bewegingen maakt, kan hij zichzelf raken.

Er zijn verschillende meningen over het gebruik van beenbescherming. Pezen zijn slecht bestand tegen hitte. Wanneer de pezen door langdurig gebruik van beenbescherming oververhit raken, kan dit juist peesblessures opleveren.

Kies altijd voor een goede kwaliteit beenbescherming. Zorg voor een goede pasvorm, en bevestig de bescherming niet te strak. Wanneer de bloedcirculatie in het been afgekneld raakt, kunnen er drukplekken ontstaan met witte haren.

Peesbeschermers

Een peesbeschermer gebruik je om de achterzijde van het been te beschermen tegen verwondingen. Deze kunnen vooral ontstaan door het aantikken van het achterbeen tegen het voorbeen. Ook biedt hij bescherming bij de kogels. Door strijken, het aantikken van de kogel van de andere hoef, kunnen er verwondingen ontstaan. Peesbeschermers zijn te verkrijgen in vele kleuren en materialen soms gevoerd met bont of schapenwol. Het nadeel van de voering is dat het nat en vuil kan worden en daardoor kan gaan schuren.

Bandages

Bandages zijn te verkrijgen in allerlei kleuren en materialen. Ze moeten vooral rekbaar zijn. De lengte van de bandages varieert van 3 meter voor pony's tot 4 meter voor paarden. Meestal gebruik je onderlappen bij bandages om de druk beter te verdelen. Werkbandages geven een chique uitstraling aan je paard en worden vaak gebruikt voor de show. Deze bandages zijn van een elastisch materiaal of van fleece. Bij elastische bandages moeten er sowieso altijd onderlappen worden gebruikt om afknelling te voorkomen. Het risico van oververhitting van de pezen is bij bandages groter dan bij peesbeschermers. Bandages ventileren minder.

Ook worden paarden soms in de stalbandages gezet om de verdikking van de benen op stal tegen te gaan. Stalbandages zijn van een wat dikker materiaal dan werkbandages. Meestal zijn deze van fleecestof gemaakt.

Werkbandage

Een bandage die je veel ziet is de werkbandage. De werkbandage gebruik je tijdens het werk. Hij biedt voornamelijk stevigheid en bescherming aan het been en dient ook als showelement. De werkbandage is verkrijgbaar in zowel een elastieke uitvoering als een fleece uitvoering. De fleece uitvoering kun je zonder onderlap gebruiken al is het aan te raden deze altijd te gebruiken. Een elastieke bandage kun je nooit zonder onderlap gebruiken omdat het elastiek terugveert en de bandage daardoor te strak kan aantrekken.

Stalbandage

Bij een stalbandage gebruik je een langere onderlap dan bij een werkbandage. Bij een stalbandage wil je namelijk niet alleen het pijpbeen beschermen maar ook de kroonrand en de koot. Het doel van een stalbandage is voornamelijk het warm houden van het been om vocht af te drijven, en bescherming op stal.

Transportbandage

Een transportbandage gebruik je om de benen van je paard te beschermen tijdens transport. Voor een transportbandage maak je gebruik van dezelfde onderlap als bij de stalbandage. Dit omdat je ook tijdens transport de kroonrand en de koot wilt beschermen en niet alleen het pijpbeen zoals bij een werkbandage.

Pijpkousen

Pijpkousen vallen volledig om het been. Ze zijn niet open aan de voorkant, zoals de peesbeschermer. Vaak zijn pijpkousen van een flexibele stof gemaakt zoals neopreen. Het nadeel is dat de voering snel nat en vuil doet, waardoor de kans op schuren groter is.

Strijklappen / Kogelbeschermers

Strijklappen of kogelbeschermers beschermen de achterbenen van het paard tegen aantikken of strijken. Zeker wanneer paard achter op ijzers staan tikken ze zichzelf nog wel eens aan. Je hebt beschermers voor de achterbenen in verschillende maten. Sommige bedekken alleen de kogels, andere varianten beschermen het hele pijpbeen.

Springschoenen / Hoefbalbeschermers

Springschoenen voorkomen wonden aan de kroonrand van het achterbeen of de ballen van het voorbeen, die hoofdzakelijk ontstaan doordat het achterbeen tegen het hoefijzer aan het voorbeen slaat. Ook kunnen springschoenen voorkomen dat het paard zijn ijzers aftrapt. Het probleem kan zich voordoen bij longeren, springen, dressuur, weidegang enz. Vooral bij paarden die "overstappen". Dat wil zeggen dat zij hun achterhoeven voorbij de afdruk van de voorhoeven plaatsen.

Wel kunnen er verwondingen in de kootholte optreden door het schuren van de springschoenen. Speciaal ter voorkoming van dit probleem zijn er springschoenen met een bontrandje, die echter weer vies en nat kunnen worden. Goed aansluitende springschoenen veroorzaken de minste schuurplekken.
De randen kun je eventueel ook insmeren met vaseline, echter trekt dit weer zand en vuil aan, zodat het gaat schuren.

Hoefbalbeschermers zien er anders uit, maar hebben eigenlijk dezelfde functie als springschoenen.

3 in 1 beschermers

Een 3 in 1 beschermer is een combinatie van een pijpkous en een springschoen. Deze beschermer is geschikt voor paarden die strijken en vaak hun ijzers aftrappen. Het nadeel is dat het been dusdanig afgesloten wordt dat ventilatie moeilijk is. Hierdoor bestaan dus de kans op oververhitting van de pees. 

Crossbeschermers

Crossbeschermers hebben aan de voorzijde extra verharde stukken. Wanneer het paard tijdens het crossen een vaste hindernis raakt, zullen deze beschermers meer bescherming geven. Ook is het klittenband van een crossbeschermer veel steviger, zodat deze in het water niet los kan raken. Daarnaast beschikken deze beschermers over een goede ventilatie. 


Naar boven
/var/www/bib-paardensport-en-houderij-aeresmbo.learningmatters.nl