Gids voor Goede Praktijken

Wat is de Gids voor Goede Praktijken

De Gids voor Goede Praktijken (GvGP) is opgesteld door de Sectorraad Paarden. Deze Sectorraad bestaat uit een aantal organisaties die zich samen hard maken om onder andere het welzijn van de paarden in Nederland te verhogen. Deze organisaties komen uit alle takken van de paardensector. Zoals de KNHS vanuit de sport, KWPN en Koepel Fokkerij voor de fokkerij, de FNHO (Federatie Nederlandse Hippische Ondernemers) die onder andere wordt samengesteld door de FNRS en Groep Geneeskunde Paard. Maar ook de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden, Fysiotherapie bij Dieren en Zadelmakers zijn onderdeel van de sectorraad.                                                                                                                                                                    

De GvGP is in 2011 geschreven in opdracht van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. De Sectorraad Paarden is van mening dat elke paardenhouder/eigenaar zelf verantwoordelijk is voor het welzijn van het paard. Om dit te bereiken is het belangrijk dat elke paardenhouderij/eigenaar zich bewust is van de welzijnsbehoeften en gezondheidseisen van paarden. Ze moeten in staat zijn om in elke onvoorziene situatie zorg te dragen voor hun paarden. De GvGP is hierbij een belangrijke informatiebron.

Inmiddels is er sinds 2019 een versie 2.0 met daarin enkele kleine aanpassingen. 

Belangrijk om te weten is dat de GvGP uit twaalf onderwerpen bestaat over het welzijn van het paard. Het naleven van deze twaalf onderwerpen zorgt ervoor dat het welzijn en de gezondheid van paarden wordt verbeterd. Dit zijn geen wetten, maar adviezen!! En deze twaalf onderwerpen zijn opgesteld aan de hand van de vijf vrijheden.


Wat betekent dit voor de huisvesting van paarden?

Wanneer je de twaalf onderwerpen van de GvGP leest, dan valt meteen op dat veel van deze onderwerpen met het huisvesten van een paard te maken hebben. 

De twaalf onderwerpen zijn: 

1. Adequate voeding
7. Couperen
2. Box-oppervlakte
8. Paardenmarkten
3. Beweging
9. Contact 
4. Lichthoeveelheid
10. Spenen
5. Stallen en weides
11. Stereotiep gedrag
6. Adequate preventie en behandeling
12. Zweepgebruik


De richtlijnen waar we ons in dit moduulboek op richten zijn: 

  • Box oppervlakte 
  • Beweging 
  • Lichthoeveelheid
  • Stallen en weides 
  • Contact
  • Stereotiep gedrag



Naar boven
/var/www/bib-paardensport-en-houderij-aeresmbo.learningmatters.nl