In kaart brengen van huisvestingsvormen
Algemeen
Wanneer je aan de slag gaat met het (ver)bouwen van je gekozen huisvestingvorm, dan is het belangrijk dat je dit goed in kaart kan brengen. Uiteindelijk zijn het altijd de paarden die geld in het laatje brengen en het bedrijf draaiende houden. Alleen daarom al verdienen de paarden het om met respect behandeld te worden.
Zaken als huisvesting, beweging, voeding, afleiding, klimaat enzovoort hebben directe invloed op hoe het paard zich voelt en dus op het welzijn van het dier. Een paard dat zich prettig voelt zal er goed uitzien, minder snel ziek worden, beter presteren en zich tijdens de arbeid prettiger gedragen. In feite praten we hier over de arbeidsomstandigheden van de dieren. Goede arbeidsomstandigheden maken optimale prestaties mogelijk en gevenbovendien een prettige eerste indruk.
“Paarden die zich lekker voelen en er goed uitzienzijn het visitekaartje van het bedrijf.”
Op schaal (tekenen)
Om een goede plattegrond te tekenen moet je een aantal dingen weten en kunnen. Zo moet je weten welke onderdelen er in een goede plattegrond te vinden zijn en moet je op schaal kunnen tekenen. Dit wordt in dit hoofdstuk verder uitgewerkt.
*Uitleg schaalverdeling:
Op een plattegrond geef je de ligging van de verschillende gebouwen aan. Natuurlijk moet je de grootte van de gebouwen aanpassen aan de grootte van je plattegrond. Je kunt namelijk moeilijk een rijhal van 20 m x 40 m op ware grootte tekenen! De verhoudingen van de gebouwen blijven wel gelijk, maar de afmetingen pas je aan.
Bijvoorbeeld: Als je stal 6 meter lang is, kun je dit op je plattegrond tekenen als 6 centimeter.
|
|
|
Hieronder enkele voorbeelden van paardenstallen op schaal:
En hieronder een voorbeeld van een 3D movie over "De Begijnhoeve 2.0" die inmiddels sinds zomer 2020 in gebruik is.
*Vormgeven plattegrond:
Wanneer je een plattegrond gaat tekenen moeten er een aantal onderdelen terug te vinden zijn. Deze onderdelen zorgen ervoor dat je plattegrond goed te lezen is voor andere mensen.
De volgende onderdelen zet je in je plattegrond:
- Legenda
- Schaal
- Deuren
- Afmetingen (niet altijd nodig)
- Kompas
Legenda:Met de legenda geef je aan welke gebouwen er in je plattegrond staan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de verschillende gebouwen een kleur te geven en deze kleur in de legenda te koppelen aan een bepaald gebouw. Maar ook het nummeren van de verschillende gebouwen en deze nummers in de legenda uitleggen en koppelen is een optie. Vaak wordt gekozen voor het werken met kleur, omdat dit de plattegrond overzichtelijker en gemakkelijker te lezen maakt.
|
Schaal:De schaal die je gebruikt hebt voor je plattegrond moet altijd vermeld worden op de plattegrond. Iemand kan immers jouw plattegrond niet lezen en gebruiken als het niet duidelijk is hoe groot de gebouwen in het echt zijn. Dit hoeft niet heel uitgebreid, alleen de vermelding van bijvoorbeeld 1:100 is voldoende.
|
Deuren: Op een plattegrond geef je natuurlijk ook aan waar de verschillende deuren zitten in het gebouw en in de stallen. Hierbij geef je niet alleen aan waar de deur zit, maar ook naar welke kant deze deur opengaat.
|
Afmetingen:De afmetingen van de gebouwen hoef je alleen te vermelden als je de plattegrond NIET op schaal getekend hebt. Als er niet met een schaal gewerkt is, dan is het onmogelijk voor iemand anders om te achterhalen wat de ware afmetingen zijn. In dit geval moeten dus altijd de afmetingen vermeld worden.
|
Kompas:Een plattegrond op zich is natuurlijk moeilijk te plaatsen. Om dit beter te kunnen doen wordt er op een plattegrond altijd aangegeven waar de windrichting noord zit. Dit maakt dat het plaatsen van een plattegrond ten opzichte van het perceel overzichtelijker wordt. Het aangeven van noord wordt door middel van een kompas gedaan. Deze wordt op de plattegrond weergegeven, de plaats waar dit gedaan wordt maakt niet uit.
|
Voorbeeld:
Berekeningen omtrent huisvesting
Omtrent huisvesting is het ook belangrijk dat je een aantal berekeningen kunt maken. Denk aan:
- De oppervlakte berekenen van een perceel.
- Hoeveel m2 mest je moet bestellen voor als je de weides gaat bemesten.
- Of als je een longeercirkel aan wilt leggen moet je immers wel weten hoeveel materiaal je nodig hebt voor de afrastering en hoeveel zand je nodig hebt om de cirkel mee te vullen.
De formules die nodig zijn voor deze berekeningen:
De bijbehorende rekenopdrachten staan vermeldt onder het kopje "opdrachten".
Naar boven