Communicatie

Omdat paarden in een kudde leven, is communicatie heel belangrijk voor ze. Duidelijke communicatie geeft aan hoe de rangorde in elkaar steekt, wie wanneer gevaar ziet, hoe er gehandeld moet worden bij gevaar, wie openstaat voor een sociale groomingsessie, enzovoort. 

 Binnen deze communicatie maken we onderscheid in verschillende soorten communicatie, waarbij verbaal vs. non-verbaal het eerste onderscheid is.

Verbale communicatie

Met verbale communicatie bedoelen we communicatie waarbij geluid een rol speelt. Bij mensen is verbale communicatie ontzettend belangrijk. Dit zorgt ervoor dat wij op deze manier ook veel willen communiceren met ons paard. Denk bijvoorbeeld aan stemcommando’s om ze iets te laten doen, klikken om ze sneller te laten gaan, rustig praten om ze langzamer te laten gaan. 

 Voor paarden is verbale communicatie helemaal niet zo heel erg belangrijk. De meeste communicatie voor een paard gaat namelijk non-verbaal, zonder geluid. Wanneer een paard in het wild heel veel geluid zou gebruiken om te communiceren, valt hij daarmee veel te veel op. Immers, als je soortgenoten het kunnen horen, dan kunnen roofdieren dat ook! 

 Hier komen dus regelmatig miscommunicaties tussen mens en paard uit voort. Natuurlijk kan een paard leren om te reageren op verschillende stemcommando’s, maar dit vergt veel training voordat dat kan zonder dat daar een non-verbale ondersteuning bij nodig is. 

Non-verbale communicatie

Non-verbaal is heel belangrijk voor ons paard. Door goed te observeren kunnen we een heleboel vertellen over wat ons paard ervaart en probeert te zeggen. Dan moeten we hier alleen voor open staan! Non-verbale communicatie is dus communicatie zonder geluid, waarbij lichaamssignalen worden ingezet om een boodschap over te brengen. Welke lichaamssignalen dit zijn, is heel wisselend! Om dit goed te kunnen interpreteren, moet je dus leren om naar je hele paard te kijken om verschillen in zijn houding op te pikken. 

 Non-verbale communicatie wordt uitgevoerd met gedragingen. Deze gedragingen kunnen we categoriseren in verschillende groepen, waardoor het voor ons makkelijker wordt om de communicatie achter het gedrag goed te begrijpen. Deze gedragscategorieën worden in het volgende hoofdstuk uitgelegd.








Naar boven
/var/www/bib-paardensport-en-houderij-aeresmbo.learningmatters.nl